Terčovník zední (Xanthoria parietina) patří mezi nejkrásnější lišejníky. Podle některých zdrojů je to nejvíce fotografovaný a obdivovaný lišejník. Když se na něj podíváte, zjistíte proč. Celé společenství má krásnou žlutooranžovou barvu, navíc se na něm krásně učí složení lišejníků, zejména tyto dobře viditelné části:

  • fotobiont
  • mykobiont

Fotobiont

Je v lišejníku taková ta „rostlinka“. To znamená, že v lišejníku najdete lístečky (někdy špatně rozpoznatelné), které zajišťují této symbióze přísun výživných látek skrze fotosyntézu. Fotobiont bývá tvořen nejčastěji řasou, ale také sinicemi. U terčovníku zadního se ne vždy podaří zachytit jen fotobiont, čili „rostlinku“, ale tady se to povedlo:

Mykobiont

Jak už název „myko“ napovídá, půjde o houbu v lišejníku. Lišejníky často obsahují houby, které nejsou pouhým okem viditelné, ale právě terčovník je jeden z těch, kde krásně uvidíte plodničky oranžovo-žlutých hub:

Další složky lišejníků:

Ono se to neví ještě úplně přesně, protože výzkum stále probíhá. Očekává se, že tam najdeme:

  • bakterie
  • mikroorganismy
  • a mnoho dalšího

Proč je studium lišejníků důležité?

Symbiotický vztah mnoha lišejníkových stavebních prvků může působit synergicky: je možné, že lišejníky budou přírodní léčbou číslo jedna v budoucnosti. Možná mají protirakovinné, hepatoprotektivní a antivirové (antibiotické) účinky, ale pravděpodobně také podporují imunitu.

Zatím je pro léčbu oficiálně využíván pouze lišejník pukléřka islandská neboli „islandský lišejník“, jak jej seženete v lékárnách jako součást bonbonů proti kašli.

V naší škole se lišejníkům hodně věnujeme

Studujeme nové zdroje informací, a to právě pro jejich možné zdravotní benefity.

Dozvíte se o nich na studiu dvou oborů: Fytoterapie–bylinoznalství a Mykoterapie.

Zda se obory právě otevírají, zjistíte pod položkou menu Studijní obory.

Foto: Mgr. Daniela Pilařová, lokalita jižní Norsko

Přihlašte se k odběru newsletteru

-

Děkujeme za přihlášení!

Při zpracování vašeho požadavku došlo k chybě.

Něco se pokazilo, zkuste to ještě jednou.