Česnek (a cibule) jsou výborné potraviny pro období elementu Kovu – pro orgány plíce a tlusté střevo. Jejich zvláštnost spočívá v tom, že zatímco za syrova se jedná o potraviny s pálivou chutí příslušnou právě ke Kovu, jakmile je tepelně zpracujete, jejich chuť se přesune v pěti elementech o jeden element zpět a jejich sladká chuť je přiřadí k elementu Země.

Pečený česnek je výborný i jako jedna z příloh ke kvalitnímu masu

Jak si udělat pečený česnek

Česnek neočišťujeme a podélně jej rozřízneme. Stroužky by měly zůstat vcelku, protože odstraňte jen ty obalové listy, které samy téměř odpadají. Česnek vložte k pokrmu, se kterým jej zapékáte, polijte olivovým olejem a nechejte péct, dokud není hnědý a měkký.

Jak jej využít

Po upečení se česnek dá z jednotlivých blanitých obalů vyndat lehce pomocí vidličky nebo druhým koncem malé lžičky.

  • měkké upečené stroužky poklaďte jako součást pokrmu, se kterým jste česnek pekli
  • rozmělněte a použijte do polévek
  • rozmělněte a použijte do pomazánek
Takto upravený česnek je velmi jemné nasládlé chuti a nebude vám dráždit zažívání.
Připravte si doma při pečení masa nebo zeleniny pečený česnek.
Pečený česnek (vpravo dole) připravovaný s kořenovou zeleninou
Přihlašte se k odběru newsletteru

-

Děkujeme za přihlášení!

Při zpracování vašeho požadavku došlo k chybě.

Něco se pokazilo, zkuste to ještě jednou.