Česnek (a cibule) jsou výborné potraviny pro období elementu Kovu – pro orgány plíce a tlusté střevo. Jejich zvláštnost spočívá v tom, že zatímco za syrova se jedná o potraviny s pálivou chutí příslušnou právě ke Kovu, jakmile je tepelně zpracujete, jejich chuť se přesune v pěti elementech o jeden element zpět a jejich sladká chuť je přiřadí k elementu Země.
Jak si udělat pečený česnek
Česnek neočišťujeme a podélně jej rozřízneme. Stroužky by měly zůstat vcelku, protože odstraňte jen ty obalové listy, které samy téměř odpadají. Česnek vložte k pokrmu, se kterým jej zapékáte, polijte olivovým olejem a nechejte péct, dokud není hnědý a měkký.
Jak jej využít
Po upečení se česnek dá z jednotlivých blanitých obalů vyndat lehce pomocí vidličky nebo druhým koncem malé lžičky.
- měkké upečené stroužky poklaďte jako součást pokrmu, se kterým jste česnek pekli
- rozmělněte a použijte do polévek
- rozmělněte a použijte do pomazánek