Sněť kukuřičná je houba, která vytváří podivuhodné nádory na klasech kukuřice. V Česku se opět vyskytuje až v posledních letech, neboť dříve se ji dařilo hubit pomocí různých chemických prostředků, do nichž se předem namáčela kukuřičná zrna na vyklíčení.

Tyto plodnice na více klasech jsme našli na poli na Lukově u Zlína.

Huitlacoche vypadá jako nepovedený šedý nádor na klasu kukuřice. Plodnice jsou ale dobře rozpoznatelné.

Tato houba je ale nesmírně zajímavá z mnoha důvodů. Určitě nejzajímavější je ten, že zatímco na západě, a tedy u nás, je považovaná za přinejmenším problematickou (obsahuje ustilagin, toxickou látku, kvůli níž je u nás považována za nejedlou až mírně jedovatou), hodně na západ od nás (v Mexiku) se pod názvem huitlacoche považuje za lahůdku.

Je kukuřičná sněť jedlá a má nějaké výživové benefity?

Mexičané by vám řekli, že rozhodně ano. Z této houby se připravuje celá řada náplní do mexických jídel, jako jsou tamales a quesadillas. Obsahuje velké množství proteinů a aminokyselinu lysin. Lysin patří mezi esenciální aminokyseliny – jinými slovy, naše těla si jej neumějí vyrobit a musíme jej získávat ze stravy. Díky lysinu si naše tělo dokáže následně vyrobit karnitin – a ten je podstatný pro každou buňku našeho těla.

Taková zvláštní houbová „zmrzlina“ 🙂

Jak to chutná?

Podobně jako mnoho jiných hub. Má zemitou příchuť, lehce s tóny kukuřičného zrna. Tato houba je velmi měkká a má houbovitou strukturu – není tedy nutné ji krájet, pouze jemně odkroutit z nosného klasu.

Pokud chcete houbu sami sklidit, sbírejte ji, dokud je měkká a houbovitá. Jakmile je pevnější, bude mít nahořklou příchuť.

Barva

Barva je u sněti kukuřičné velice důležitá. Plodnice má šedavou barvu, ale už jakmile ji sklidíte, začne trousit temný černý „prach“ (spóry). Stejně se houba chová po tepelné úpravě – dodává jídlu černou barvu stejně jako třeba sépiový pigment.

Zajímavost na závěr

Mexičané si své sněti tak cení, že ji dokonce zavařují do plechovek!

A nezapomeňte, že o houbách, jejich ekologické roli, jejich léčivých vlastnostech a využití v kuchyni se můžete hodně naučit na našem oboru Mykoterapie!

Přihlašte se k odběru newsletteru

-

Děkujeme za přihlášení!

Při zpracování vašeho požadavku došlo k chybě.

Něco se pokazilo, zkuste to ještě jednou.