Obory pro tento školní rok obsazeny. Co takhle od nového TCM v Ostravě, Houbová terapie v Ostravě nebo Bylinky ve Zlíně?

Ohnivce jsou brzce jarní houby, které můžete v přírodě najít už od konce ledna. V únoru a březnu už jsou plně vyzrálé a v pozdějším jaru plodnice mizejí a objeví se zase až za rok.

V České republice nacházíme dva druhy ohnivců: ohnivec šarlatový a ohnivec rakouský. Ohnivec šarlatový (Sarcoscypha coccinea) se vyskytuje vzácně, zatímco ohnivec rakouský (Sarcoscypha austriaca) je dosti běžný. Odlišit od sebe oba druhy není snadné – jistotu získáte jen mikroskopickým pohledem na výtrusy – ale obecně platí, že ohnivec rakouský má oproti šarlatovému bělejší a zdánlivě „tvrdší“ vnější stranu plodnic.

Popis

Ohnivce jsou malé houby s průměrem klobouku jen pár centimetrů (většinou max. tři), mají ale výraznou barvu. Klobouk bývá zanořen do země a viditelná bývá jen červená mistička. Jedná se o křehkou houbu, jež se snadno láme. Začíná růst často již vedle zbytků sněhu.

Ohnivce jsou nejedlé – zde je ovšem třeba dodat, že v anglosaských zemích se konzumují. V angličtině se říká ohnivci scarlet elf cup, takže pokud sledujete cizojazyčné sociální sítě (zejména Instagram), doporučuji tomuto hashtagu věnovat pozornost.

Výsev ohnivce na lokalitě, kde se nachází každoročně (Rychvald)

Léčivé vlastnosti

Jako většina hub se i u ohnivce předpokládají léčivé vlastnosti. Tato houba ovšem neprošla žádným klinickým testováním, takže účinky popisujeme jen podle lidových tradic:

  • namleté sušené plodnice se používají jako pudr při krvácení
  • obsahuje lektin s afinitou k laktóze (z tohoto důvodu by neměl být konzumován syrový)
  • hemaglutinační účinky
Mladá, šťavnatá plodnice ohnivce

Ohnivce podle tradiční čínské medicíny

  • barvou (jasně rudá) patří k Srdci – tím pádem budou upravovat psychiku, doplňovat krev a yin. Jenže doplnění krve a yinu by znamenalo, že ohnivce budeme jíst. Myslím však, že existují chutnější dřevní houby, takže zkusme využít jeho nádhernou barvu aspoň k pozorování – už jen vizuální vjem a jeho barevné působení na okruh Srdce nám přinejmenším na chvíli zlepší psychiku!

Chuťové vlastnosti

Pokud už se rozhodnete ohnivce ochutnat, máte očekávat oříškovou chuť :-). Po tepelném zpracování zůstává ohnivec stále výrazně červený, takže vizuálně obohatí každé jídlo.

Další hezky vyvedená plodnička
Přihlašte se k odběru newsletteru

-

Děkujeme za přihlášení!

Při zpracování vašeho požadavku došlo k chybě.

Něco se pokazilo, zkuste to ještě jednou.