Ohnivce jsou brzce jarní houby, které můžete v přírodě najít už od konce ledna. V únoru a březnu už jsou plně vyzrálé a v pozdějším jaru plodnice mizejí a objeví se zase až za rok.
V České republice nacházíme dva druhy ohnivců: ohnivec šarlatový a ohnivec rakouský. Ohnivec šarlatový (Sarcoscypha coccinea) se vyskytuje vzácně, zatímco ohnivec rakouský (Sarcoscypha austriaca) je dosti běžný. Odlišit od sebe oba druhy není snadné – jistotu získáte jen mikroskopickým pohledem na výtrusy – ale obecně platí, že ohnivec rakouský má oproti šarlatovému bělejší a zdánlivě „tvrdší“ vnější stranu plodnic.
Popis
Ohnivce jsou malé houby s průměrem klobouku jen pár centimetrů (většinou max. tři), mají ale výraznou barvu. Klobouk bývá zanořen do země a viditelná bývá jen červená mistička. Jedná se o křehkou houbu, jež se snadno láme. Začíná růst často již vedle zbytků sněhu.
Ohnivce jsou nejedlé – zde je ovšem třeba dodat, že v anglosaských zemích se konzumují. V angličtině se říká ohnivci scarlet elf cup, takže pokud sledujete cizojazyčné sociální sítě (zejména Instagram), doporučuji tomuto hashtagu věnovat pozornost.
Léčivé vlastnosti
Jako většina hub se i u ohnivce předpokládají léčivé vlastnosti. Tato houba ovšem neprošla žádným klinickým testováním, takže účinky popisujeme jen podle lidových tradic:
- namleté sušené plodnice se používají jako pudr při krvácení
- obsahuje lektin s afinitou k laktóze (z tohoto důvodu by neměl být konzumován syrový)
- hemaglutinační účinky
Ohnivce podle tradiční čínské medicíny
- barvou (jasně rudá) patří k Srdci – tím pádem budou upravovat psychiku, doplňovat krev a yin. Jenže doplnění krve a yinu by znamenalo, že ohnivce budeme jíst. Myslím však, že existují chutnější dřevní houby, takže zkusme využít jeho nádhernou barvu aspoň k pozorování – už jen vizuální vjem a jeho barevné působení na okruh Srdce nám přinejmenším na chvíli zlepší psychiku!
Chuťové vlastnosti
Pokud už se rozhodnete ohnivce ochutnat, máte očekávat oříškovou chuť :-). Po tepelném zpracování zůstává ohnivec stále výrazně červený, takže vizuálně obohatí každé jídlo.