Naši druháci se pomalu chýlí ke konci studia oboru Tradiční čínská medicína – diagnostika a základy terapií (běh Ostrava). Nyní už procházejí jen praktickými víkendovkami, z nichž jedna byla věnována v sobotu kazuistikám klientů a návrhům řešení zdravotních problémů cestou změny stravy a již učila Daniela. Neděle pak patřila Romaně a jejímu programu Stravování v jednotlivých životních etapách.
Daniela do svého bloku pozvala paní Dagmar Kublovou ze zlínské firmy Olivum, která již čtyři roky nabízí českým labužníkům a milovníkům kvalitních surovin ty nejlepší olivové oleje z celé Evropy (a brzy z celého světa).
Dáša si připravila neuvěřitelně nabitý program, ze které byly studentky i lektorka úplně paf :-):
- základní informace o olivovém oleji, o pěstování oliv, o lisování oleje
- výklad byl doprovázen videem z terénu – z farem
- velkou část prezentace zahrnuly fantastické ochutnávky celkem sedmi druhů olejů (šest základních a jeden speciální – olivovo-pomerančový)
- ochutnávka přinesla nová poznání, že se neochutnává jen víno, čaj a káva, ale že přesný degustační postup má právě i obor zpracování a prodeje olivového oleje
- mnoho z přítomných – přestože se věnují zdravému stravování často již léta – nevědělo, že i oni jsou ovlivněni mýty o olivovém oleji
- poslední položkou úžasného dopoledne bylo vysvětlení účinků olivového oleje podle tradiční čínské medicíny