Od nového školního roku můžete studovat TCM v Ostravě, Mykoterapii v Ostravě nebo Bylinkaření ve Zlíně!

Podle tradiční čínské medicíny patří rýže k jedněm z nejlepších potravin vůbec. Čínský znak pro Qi (čchi) se skládá ze dvou znaků – jeden znamená rýži, druhý páru. Rýže (nejlépe dlouze připravovaná v páře v pomalém hrnci jako congee) je pokrm plný energie, vhodný pro

  • rekonvalescenty
  • nemocné
  • ty, kdo potřebují shodit nadváhu
  • i pro všechny více či méně zdravé jedince
Příprava hráškové pasty

I to je důvod, proč by měla rýže patřit k základním surovinám, z nichž budete vařit. Jednou z možností je variovat recepty na pravé italské risotto. My vám tady nabízíme jeho verzi s luštěninami – konkrétně s hráškem. Luštěniny jsou další položkou zdravého stravování, která v jídle většiny z nás chybí.

Suroviny:

  • mražený nebo čerstvě vyloupaný hrášek, nejlépe bio
  • půl másla (na 4 osoby)
  • olivový olej
  • celý pórek
  • cibulka
  • rýže na risotto
  • zeleninový vývar
  • bílé víno (nejlépe nesířené a/nebo bio)
  • parmazán
  • sůl a čerstvě mletý pepř, případně pár tenoučkých koleček feferonky (záleží na konstituci a chuti)
Pár hrášků si odložíme stranou, aby pokrm ozdobily

Postup:

Na půlce másla a olivovém oleji zpěníme nakrájený pórek, pak přisypeme hrášek a necháme jemně podusit (pokud směs nepustí šťávu, podlijeme troškou zeleninového vývaru). Rozmixujeme a odložíme. Část hrášků si necháme vcelku na zamíchání do hotového risotta.

Na risotto se hodí používat kulatozrnnou rýži

Zvlášť na zbytku másla orestujeme cibulku a rýži, dokud nezíská „průsvitný“ odstín. Zalijeme skleničkou bílého vína a necháme je vyvařit. Pak rýži postupně podléváme zeleninovým vývarem – vždy jen takovým množstvím, aby byla rýže akorát zakrytá. Mezitím lehce osolíme a dochutíme pepřem, případně feferonkou.

Rýže nesmí ve vývaru plavat

Jakmile je rýže „al dente“, vmícháme do ní hráškovou pastu. Necháme prohřát a přimícháme syrové celé hrášky, které vytvoří v „kaši“ strukturu.

Vmíchání hráškové pasty
Mražené hrášky necháme řádně prohřát

Pokud je rýže ještě tvrdkavá a my chceme, aby byla měkčí, stačí v této fázi risotto zakrýt, odstavit z ohně a nechat deset minut dojít. Podáváme s kvalitním parmazánem.

Před podáváním. Stačí rozdělit na talíře a posypat parmazánem nebo pecorinem

Zajímá vás opravdu zdravé stravování?

U nás se o něm dozvíte víc na následujících oborech (pokud není odkaz aktivní, tak obor není v tuto chvíli otevírán):

Přihlašte se k odběru newsletteru

-

Děkujeme za přihlášení!

Při zpracování vašeho požadavku došlo k chybě.

Něco se pokazilo, zkuste to ještě jednou.