Toto jídlo se vaří v Norsku. Není ničím až tak výjimečné, pokud nepočítáme omáčku, s níž se podává. Zatímco my se trápíme s různými holandskými a béarnaise omáčkami, Norové to vyřešili jednoduše a rychle. Vše najdete níže.
Suroviny:
- opravdu kvalitní treska
- brambory
- mrkev
- kvalitní máslo
- pár vajec z volného chovu
- pažitka nebo čerstvá cibulka
Postup:
Ve slané vodě těsně pod bodem varu necháme 15 minut „táhnout“ větší kusy kvalitní tresky. Je velmi důležité, aby se voda nevařila! Zvlášť uvaříme přepůlené brambory a mrkev na šikmé plátky.
Dáme na talíř a přelijeme omáčkou eggetsmør (má původ právě v Norsku🇳🇴) z těchto surovin:
- vejce natvrdo, která nakrájíme v kráječi na vajíčka
- zamícháme je do kvalitního rozpuštěného másla nebo ghí
Nahoru patří čerstvá pažitka nebo nasekaná cibulka.
Dieteticky toto jídlo:
- ✅podporuje element vody v organismu
- ✅vyživuje yin
- ✅podporuje Qi sleziny
A množství másla/ghílze přizpůsobit potřebám a chutím.
