Toto jídlo se vaří v Norsku. Není ničím až tak výjimečné, pokud nepočítáme omáčku, s níž se podává. Zatímco my se trápíme s různými holandskými a béarnaise omáčkami, Norové to vyřešili jednoduše a rychle. Vše najdete níže.

Suroviny:

  • opravdu kvalitní treska
  • brambory
  • mrkev
  • kvalitní máslo
  • pár vajec z volného chovu
  • pažitka nebo čerstvá cibulka

Postup:

Ve slané vodě těsně pod bodem varu necháme 15 minut „táhnout“ větší kusy kvalitní tresky. Je velmi důležité, aby se voda nevařila! Zvlášť uvaříme přepůlené brambory a mrkev na šikmé plátky.

Dáme na talíř a přelijeme omáčkou eggetsmør (má původ právě v Norsku🇳🇴) z těchto surovin:

  • vejce natvrdo, která nakrájíme v kráječi na vajíčka
  • zamícháme je do kvalitního rozpuštěného másla nebo ghí

Nahoru patří čerstvá pažitka nebo nasekaná cibulka.

Dieteticky toto jídlo:

  • ✅podporuje element vody v organismu
  • ✅vyživuje yin
  • ✅podporuje Qi sleziny

A množství másla/ghílze přizpůsobit potřebám a chutím.

Přihlašte se k odběru newsletteru

-

Děkujeme za přihlášení!

Při zpracování vašeho požadavku došlo k chybě.

Něco se pokazilo, zkuste to ještě jednou.