Nemáte čas dojíždět do školy čínské medicíny, ale zajímá vás? Pak nabízíme Tradiční čínskou medicínu pro domácí použití v pěti online víkendovkách!

Mandle jsou výborná potravina pro vyčerpané jedince a také pro všechny, kdo potřebují doplnit energii – výborně se tudíž hodí i v zimě, kdy část své Qi spotřebováváme na to, abychom si zahřáli tělo. Mandle můžete zkusit připravit loupané a pražené – recept níže.

Podívejme se na mandle z pohledu dietetiky TCM:

  • teplota: neutrální
  • chuť: sladká
  • tropismus: plíce, tlusté střevo, slezina
  • vyživují: Qi, jing (ledvinnou esenci)
  • v případě, že mandle opražíme, jim přidáme teplou charakteristiku, takže pak budou zahřívat

Účinky mandlí na lidské zdraví:

  • rozhýbávají Qi, aby lépe cirkulovala po těle
  • odstraňuje hlen

Postup přípravy pražených mandlí najdete níže pod fotkami:

Kvalitní bio mandle namočíme do vody, přivedeme k varu, necháme minutu povařit a slijeme
Necháme namočené ve studené vodě, aby se lépe loupaly
Řádně oloupeme
Necháme pár hodin uschnout (zde se sušily nahoře na kachlových kamnech a za pár hodin byly krásně suché)
Pak mandle opatrně pražíme na kvalitním oleji (zde bio olivový), aby se z pánve nekouřilo. Řádně osolíme

Přihlašte se k odběru newsletteru