Tohle je taková dobrota, že vřele doporučujeme, abyste to vyzkoušeli!
Suroviny:
- filo těsto (jiné není vhodné)
- kousek máslové dýně (jiná není vhodná; ze zbytku můžete udělat dýňovou polévku)
- balení listů čerstvého špenátu, baby špenátu nebo obrané listy kapusty (čím víc, tím líp)
- cibule a česnek, nasekané na kousky
- kvalitní cheddar (s vysokým obsahem tuku, ne nízkotučný)
- feta (pokud možno z ovčího mléka)
- kvalitní olivový olej
- tymián
- sůl
- mořské řasy (sušené drcené, ale nemusí být)
- čerstvě mletý pepř
- kůra z chemicky neošetřeného citronu (musí být!)
- mléko
- 2 vejce
Postup:
Příprava těsta:
- z filo těsta oddělíme dva plátky (předtím upravíme šířku podle šířky zapékací mísy) a na olejem řádně vymazaný pekáček „navlníme“ filo těsto
- dáme do trouby na 150 stupňů přibližně na 10-15 minut, až horní část lehce zhnědne (raději volte spodní zdroj tepla)

Příprava náplně:
- na pánvi a oleji zpěníme cibulku, pak přidáme česnek a tymián. Přihodíme opláchnuté listy špenátu/kapusty a necháme zavadnout. Mírně osolíme a odložíme.
- zvlášť oloupeme dýni a nakrájíme na menší kousky, aby z nich šly nakrájet tenké plátky cca 1,5 mm silné a cca 5×5 cm velké
- zvlášť rozšleháme mléko a vajíčka, osolíme a opepříme. Přidáme mořské řasy, kůru z citronu, nastrouhaný cheddar a promísíme.
Plnění koláče:
- do „vln“ filo těsta zastrkáme kousky dýně a dáme na dalších 10 minut do trouby
- vyndáme a pokračujeme v plnění:
- na koláč (na „vlny“ a dýni) navrstvíme zavadnuté listy s česnekem a cibulí, aby byly pokud možno všude
- nahoru nalijeme vaječnou směs
- horní vrstvu posypeme rozdrolenou fetou
Pečeme v troubě na 175 stupňů, až je koláč dodělaný, vejce je sražené a sýr opečený.
Na jaře můžeme (musíme!) podávat se zeleninovým salátem (ideálně ze zeleniny ponechané pár hodin v pokojové teplotě).
