Tohle je taková dobrota, že vřele doporučujeme, abyste to vyzkoušeli!

Suroviny:

  • filo těsto (jiné není vhodné)
  • kousek máslové dýně (jiná není vhodná; ze zbytku můžete udělat dýňovou polévku)
  • balení listů čerstvého špenátu, baby špenátu nebo obrané listy kapusty (čím víc, tím líp)
  • cibule a česnek, nasekané na kousky
  • kvalitní cheddar (s vysokým obsahem tuku, ne nízkotučný)
  • feta (pokud možno z ovčího mléka)
  • kvalitní olivový olej
  • tymián
  • sůl
  • mořské řasy (sušené drcené, ale nemusí být)
  • čerstvě mletý pepř
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu (musí být!)
  • mléko
  • 2 vejce

Postup:

Příprava těsta:

  • z filo těsta oddělíme dva plátky (předtím upravíme šířku podle šířky zapékací mísy) a na olejem řádně vymazaný pekáček „navlníme“ filo těsto
  • dáme do trouby na 150 stupňů přibližně na 10-15 minut, až horní část lehce zhnědne (raději volte spodní zdroj tepla)
Spodní vrstva „vln“ těsta filo je už upečená. Na ni přišla dýně, s ní se směs ještě 10 minut pekla. Pak nahoru patří vaječná směs, zavadlé listy, vaječná směs a feta.

Příprava náplně:

  • na pánvi a oleji zpěníme cibulku, pak přidáme česnek a tymián. Přihodíme opláchnuté listy špenátu/kapusty a necháme zavadnout. Mírně osolíme a odložíme.
  • zvlášť oloupeme dýni a nakrájíme na menší kousky, aby z nich šly nakrájet tenké plátky cca 1,5 mm silné a cca 5×5 cm velké
  • zvlášť rozšleháme mléko a vajíčka, osolíme a opepříme. Přidáme mořské řasy, kůru z citronu, nastrouhaný cheddar a promísíme.

Plnění koláče:

  • do „vln“ filo těsta zastrkáme kousky dýně a dáme na dalších 10 minut do trouby
  • vyndáme a pokračujeme v plnění:
    • na koláč (na „vlny“ a dýni) navrstvíme zavadnuté listy s česnekem a cibulí, aby byly pokud možno všude
    • nahoru nalijeme vaječnou směs
    • horní vrstvu posypeme rozdrolenou fetou

Pečeme v troubě na 175 stupňů, až je koláč dodělaný, vejce je sražené a sýr opečený.

Na jaře můžeme (musíme!) podávat se zeleninovým salátem (ideálně ze zeleniny ponechané pár hodin v pokojové teplotě).

Přihlašte se k odběru newsletteru

-

Děkujeme za přihlášení!

Při zpracování vašeho požadavku došlo k chybě.

Něco se pokazilo, zkuste to ještě jednou.