Od konce února se můžete po čtyři víkendy vzdělávat v ájurvédě pod vedením Romany Farne. Vhodné pro jogíny, učitele jógy, terapeuty a všechny zájemce!

Fazole, zejména velké a tmavé druhy, jsou výborná potravina pro zdraví našich ledvin (ano, mají podobný tvar jako ledviny, a čím jsou větší a tmavší, tím více ledvinám prospívají). Dnes vám nabízíme recept z velkých bílých fazolí, který ale můžete připravit z velkých fazolí jakékoli barvy.

Pomazánka, salát, nebo dip?

Toto fazolové jídlo se dá použít jako příloha k masu i zelenině, jako součást teplého salátu, případně jako dip (v tom případě fazole víc rozřeďte).

Jídlo můžete připravit buď tak, že fazole jen jemně rozšťoucháte šťouchadlem na brambory, nebo – jako zde – je předem rozmixujete

Suroviny:

  • namočené, uvařené a okapané velké fazole * (cca 300 dkg)
  • lžička čerstvě mletého římského kmínu
  • 2 lžíce koření – uzená červená paprika
  • kousek chilli papričky (nemusí být)
  • jedna cibule nasekaná nadrobno
  • 3 stroužky česneku nasekané najemno
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř (čerstvě mletý)
Na orestovanou cibulku s česnekem a kořením dejte rozmačkané fazole

Postup:

Uvařené fazole rozmixujte, případně rozšťouchejte na nestejně velké kousky. Na pánev dejte trochu sádla a olivového oleje (vegetariáni dají jen rostlinný olej, který se méně snadno přepaluje, například kvalitní řepkový).

Na tuku zpěňte cibulku, a jakmile začne získávat medovou barvu, přidejte česnek a koření. Cca půl minuty opatrně restujte, aby se koření nepřipálilo. Potom na směs dejte fazole a podlijte vodou, případně bujonem (zeleninovým nebo masovým), a opatrně rozmíchejte. Směs by neměla být řídká jako polévka, spíš jako hustá omáčka. Řádně promíchejte s kořením a přidejte sůl a pepř. Ochutnejte a dochuťte citronovou šťávou.

Fazole promíchané s kořením a vodou/vývarem

Směs by se měla restovat (na fotce níže vidíte ve finální fázi, že fazolová směs je lehce orestovaná, to vytvoří křupavé kousky). Vždy chvíli nechejte pražit, pak jemně odspodu pánve odškrábněte podběračkou, opečené kousky obraťte a nechejte směs, aby se restovala z dosud neorestovaných částí. Takto postupně obracejte a počkejte, až budou opečené kousky dobře vidět a budou prostupovat celou hmotu.

Odstavte a podávejte podle toho, k čemu chcete pomazánkovou podobu fazolí použít (vizte úvod).

Na fotce vidíte použití fazolové směsi v podobě pomazánkové přílohy – opečte plátky kvalitního žitného chleba, dejte na něj kvalitní máslo a podávejte s fazolemi.

Pokud fazole nesníte, uchovávejte je v lednici a dejte třeba jako dip k salátu – pak nechejte pár hodin před podáváním mimo lednici nebo směs ohřejte na malém plameni v kastrolku.

Pomalé restování spodní části fazolové směsi

* Jaký je správný postup přípravy luštěnin, aby vás nenadýmaly?
  • luštěniny namočte aspoň přes noc do studené vody (nesolte)
  • sceďte a několikrát propláchněte čerstvou studenou vodou
  • dejte vařit se svazkem bylin (čerstvé převažte nebarevným provázkem, můžete v „bouquetu“ mít: tymián, majoránku, rozmarýn, mátu atd.) nebo se lžicí bylinek sušených (nejlépe majoránka nebo tymián)
  • řádně uvařte
  • slijte
  • několikrát propláchněte čerstvou studenou vodou
Hotová směs obsahuje viditelné opečené kousky.

Přihlašte se k odběru newsletteru