Obory pro tento školní rok obsazeny. Co takhle od nového TCM v Ostravě, Houbová terapie v Ostravě nebo Bylinky ve Zlíně?

Blog

Zde najdete aktuality od nás a taky zajímavé články na témata alternativních medicín, jógy a QiGongu!

9.–10. 11.: Podzimní a zimní zdravá strava – přijďte se naučit vařit a myslet zdravě!

30. 10. 2019

Venku nám začalo pozdně podzimní počasí: ráno přízemní mrazíky, přes den chladno, občas déšť (brzy i sníh). Asi málokoho z nás by napadlo v současném počasí vyrazit ven na procházku v plavkách – přesto se takto často chováme ke svému vnitřku: i v zimě se ochlazujeme studenými čerstvými saláty („vždyť je to zdravé“), ke snídani jako první po noci pod teplou dekou pustíme do těla studený jogurt s müsli, večer si dáme studené bílé víno. Více informací najdete zde.

9. 11.: Blíží se svátek Všech svatých, Samhain (přednáška o smrti)

28. 10. 2019

V praxi milovníka alternativních medicín toto období znamená přechod do nejpasivnějšího období bylinářova roku, nástup výhradně teplé stravy a v neposlední řadě to, že z přírody si už máme brát jen to, co patří zimě (Frau Holle), a například jablka a další letně-zimní plody už máme už nechat na stromech a plně přenechat této bohyni – už nám nebudou prospívat. Skladovat je ovšem samozřejmě můžeme! Všechny informace najdete tady.

Celulitida, zahlenění, neschopnost zbavit se „bříška“ atd.

26. 10. 2019

a mnoho dalších (horších) zdravotních obtíží – například nádory – souvisí podle tradiční čínské medicíny s nedostatečností sleziny (Pi Qi Xu) jako základního orgánu zažívání – „středu“. Pomoc leží v  bylinné léčbě (mj. wanech), akupresuře a vhodné úpravě jídelníčku (foto vlevo ukazuje vhodné teplé jídlo z luštěnin). Abyste však věděli, co pomůže právě vám (vašim blízkým, klientům atd.), je nutné se naučit poznávat nejen příčiny nemocí, nýbrž i jejich projevy. Více info najdete zde.

Studujte diagnostiku zdravotního stavu podle tradiční čínské medicíny (od 4/2020)

16. 10. 2019

Znát své zdraví neznamená jen vědět, jaké léky, byliny a další prostředky použít, když zrovna marodíme. Nejdůležitější je pochopit, proč jsme zdraví, případně proč přišla nemoc a jaká je její příčina. Moderní medicína i přes své báječné a nezpochybnitelné diagnostické metody dodnes jen málokdy uspokojivě odpoví na otázku, odkud nemoc přišla. Řekne vám přesně, čím trpíte, ale nevysvětlí vám, proč jste onemocněli – jaké byly spouštěče nemoci. Více informací najdete tady.

Představujeme Janu Kubíčkovou

14. 10. 2019

Mgr. Jana Kubíčková v naší škole několikrát vystupovala v roli přednášející, a protože její světonázorová východiska dobře ladí s filozofií naší školy, dohodly jsme se na tom, že obohatí naše lektorské zázemí. Jana je majitelkou a úspěšnou provozovatelkou Přírodní lékárny, prvního takto orientovaného e-shopu, jenž se v České republice otevřel. Za „svůj“ obor považuje komplementární medicínu, které se věnuje stejně dlouho jako svému obchodu: od roku 2003. Pracuje s akupunkturou a léčivými rostlinami. Tématem, jež neustále prohlubuje, je zdraví ženy – a to psychické i fyzické. Její medailon najdete tady.

Šafrán

14. 10. 2019

V tradiční čínské medicíně má název Xi Hong Hua. Jedná se o mimořádné koření nejen cenou, ale i účinky: pomáhá krevnímu oběhu, uvolňuje blokády krve Xue, ochlazuje krev, zklidňuje mysl. Podle TCM mu odpovídá povaha neutrální, chuť sladká a tropismus směrem k srdci a játrům. To je důvod, proč například zklidňuje mysl (vztah k srdci). Dnes jsme šafrán použili na takzvanou peperonatu, směs blanšírovaných bílých paprik, cibule a česneku (patří k podzimu a elementu kovu), rajčat a vynikajícího adaptogenu – slepičího vejce. Na snímku vlevo nahoře vidíte snítky šafránu v detailu. Dietetice – zdravé stravě – se věnuje náš studijní obor Dietetika a jednorázově si s námi můžete uvařit zdravé jídlo v rámci víkendovek a jednodenních workshopů Skutečně zdravá strava.

Vánoční večírek TCM Academy

29. 9. 2019

Srdečně zveme všechny lektory a studenty na večírek naší školy. Proběhne 20. prosince 2019 v prostorách Shanti Academy na Šubertově 4 v Ostravě. Zváni jsou nejen studenti současní, ale rovněž naši absolventi a také ti, kdo o studiu na naší škole uvažují. Občerstvení v duchu zdravého stravování připraví naše úspěšné absolventky Jolka Jendřejčíková a Hela Hrabcová. Program je volný, těšíme se na sdílení informací ze života i praxe alternativních terapeutů. Potřebujeme znát přibližný počet účastníků, a tak prosíme zájemce o rezervaci na tomto odkazu. Začínáme v 15.00 hod.! 

Nový web oboru Diagnostika podle čínské medicíny

29. 9. 2019

Během pár týdnů zprovozníme nové informace o oboru Diagnostika podle čínské medicíny, jejž v říjnu 2019 neotevíráme. Kvůli sjednocení zkrácených odkazů pod primárními webovými stránkami jsme zakoupili novou doménu – www.diagnostikaostrava.cz. Zatím na ní nic nenajdete; prosíme o chvíli strpení. Původní odkaz přestane fungováním nového fungovat. Nově tak informace o všech oborech najdete vždy pod doménou .cz – na prvním místě název oboru (Diagnostika, Dietetika, Fytoterapie, Akupresura) + slovo „ostrava“.

Letní škola Diagnostiky TCM: představení nových oborů školy

29. 9. 2019

Na letní škole oboru Diagnostik TCM se letos poprvé jako úplná novinka představily lektorky dalších oborů, které na naší škole pravidelně otevíráme. Na Antarik zavítaly Romana Farna a Wendy Přistoupilová a připravily pro naše studenty celodenní program. Studenti tak mohli nakouknout pod „pokličku“ oborů Akupresura a Dietetika. Fotogalerii a podrobnosti najdete zde.

Závěrečné zkoušky oboru Diagnostik TCM (2017–19)

29. 9. 2019

V sobotu 28. září 2019 prošla závěrečnými zkouškami oboru Diagnostik TCM další „dvouletka“. Osm statečných včas odevzdalo povinné kazuistiky, úspěšně prošlo všemi testy a stejně úspěšně prošlo i závěrečnými ústními pohovory. Atmosféru můžete ochutnat z fotogalerie. Najdete ji po rozkliknutí tohoto odkazu.

Zima, rýma, viróza? Naše tipy

26. 9. 2019

Hodně z nás špatně snáší nástup podzimu ??po období tepla a (většinou) sucha. To se hlásí nedostatečnost ve slezině. Často nám škodí i vytápění v objektech, čímž trpí plíce. Jestliže nám k tomu do těla vnikne škodlivina (Xie Qi), je zaděláno na rýmu, virózu, chřipku a další nepříjemnosti. Existuje hodně přírodních prostředků, které vám pomohou ke zdraví. Více informací najdete tady a v citovaném článku.

Akupresura – od ledna 2020

17. 9. 2019

Mrkněte na lektory, kteří vám budou předávat to nejlepší z akupresury (a ze sebe 😉 ): Romana Farna Wendy Přistoupilová Martin Šanda

Přihlašte se k odběru newsletteru

-

Děkujeme za přihlášení!

Při zpracování vašeho požadavku došlo k chybě.

Něco se pokazilo, zkuste to ještě jednou.